Top

Witte of gele aanslag op de tong| The Breath Co.

De tong en een slechte adem

Op het eerste gezicht lijkt de tong glad, maar niets is minder waar. De vele papillen op de tong creëren een soort berglandschap wat verschillende positieve functies heeft, zoals grip tijdens het eten, maar ook een verbetering van de smaak.

Tegelijkertijd kunnen tussen deze papillen ook bacteriën ophopen. Mensen met een ruwere tong (grotere papillen) hebben doorgaans sneller last van een slechte adem. De reden hiervoor is simpel: bacteriën hebben meer ruimte en grip om zich te vestigen.

Soms kunnen de papillen op de tong bovengemiddeld lang zijn, waardoor het lijkt alsof er haar op de tong groeit. Dit leidt tot een ruwere tong en vaak ook meer problemen met de adem, omdat het lastiger is om de bacteriën op de tong onder controle te houden.

Wist je dat..?

Een tongschraper wordt niet aanbevolen voor mensen met een ‘harige’ tong. Omdat de tongpapillen op een dergelijke ruwe tong lang zijn, raken ze sneller geïrriteerd bij het schrapen van de tong, zeker wanneer er geen goede tongschraper gebruikt wordt.

Vlekken op de tong

Aan relatief veelvoorkomende aandoening van de tong is het ontstaan van witte vlekken op de tong, vaak met een rode rand. Deze vlekken kunnen van plek veranderen door de weken heen. De oorzaak kan veelzijdig zijn: onder meer een reactie op voedsel, stress, sommige ziektes, hormonale veranderingen en sommige medicijnen kunnen de vlekken veroorzaken.

Hoewel de aandoening niet direct schadelijk is of pijn doet, kan het wel leiden tot een overgevoeligheid voor sommige stoffen.

Product tip:

De vlekken op de tong kunnen aangepakt worden door The Breath Co. tandpasta direct op de tong aan te brengen. De aloë vera in de tandpasta brengt de tong tot rust, terwijl ook de oorzaak een behandeling krijgt.


6 Verschillende tongen

Gezonde tong: Een gezonde tong heeft een lichtroze kleur, is glad en vochtig doordat er ruimvoldoende speeksel geproduceerd wordt.

Gele tong: De tong heeft een gele laag die doorgaans iets donkerder is achterop de tong. De kleur wordt veroorzaakt door zavel producerende bacteriën.

Witte tong: Een witte tong is vergelijkbaar met de gele tong, maar heeft een lichtere kleur. Meestal is er bovendien een diepe lijn die van voor naar achteren loopt over het midden van tong.


Droge tong: Een droge tong heeft vaak meerdere (pijnlijke) groeven op de tong, doordat de tong is uitgedroogd. De tong is meestal gevoelig.

Harige tong: Bij een harige tong zijn de papillen op de tong lang. Vaak hebben deze een bruine tot zwarte kleur, doordat ze veel kleurstof produceren. Hoewel de tong harig oogt, zijn het dus niet daadwerkelijk haren die op de tong groeien.

Gevlekte tong: Willekeurige witte plekken ontstaan op de tong met een rode rand. De vlekken kunnen van locatie veranderen. Meestal een reactie op irriterende stoffen en niet gepaard met slechte adem.


Een gevoelige tong en brandend gevoel

Bij een slechte verzorging van de mond kan de tong erg droog worden. Dit leidt tot irritatie van de tong, waardoor deze erg gevoelig wordt voor aanraking, maar ook bepaalde stoffen. Het brandende gevoel dat hierbij ontstaat wordt ook wel het burning tongue syndrome genoemd.

Dit syndroom kan bij iedereen voorkomen, maar komt het meeste voor bij mannen op latere leeftijd. Er bestaan aanwijzingen dat de hormoonhuishouding een invloed kan hebben op het al dan niet ontstaan van het syndroom. Ook lijkt het syndroom vaker voor te komen bij mensen met diabetes. 

Bij het syndroom is de tong extra gevoelig. Met name bij stoffen die van zichzelf al bijten, zoals alcohol en zeep, kan de pijn vrij hevig zijn. Vanzelfsprekend moeten deze stoffen dan ook zoveel mogelijk voorkomen worden wanneer er sprake is van het syndroom.

Product tip:

Alle mondproducten van The Breath Co. zijn mild voor de mondholte en zullen de tong niet irriteren. De stoffen in de The Breath Co. tandpasta brengen de tong tot rust, zodat je minder last hebt van het burning tongue syndrome. Gebruik de tandpasta gedurende anderhalve minuut twee keer per dag voor de beste resultaten. Met The Breath Co. mondwater kan de zuurgraad van de mond op orde gebracht worden, wat bijdraagt aan het herstel.

6 Tips voor mensen met het burning tongue syndrome

Vermijd producten met alcohol of natriumlaurylsulfaat. Deze stoffen drogen de tong uit, waardoor de klachten zullen toenemen.

Vermijd zure drankjes. Zure drankjes beïnvloeden de zuurgraad in de mond en verergeren snel de klachten. Voorbeelden zijn koffie, sapjes met citroensap, pure appelsap en tomatensap.


Stop met roken. Roken droogt de mond stevig uit.

Neem extra vitamine C. Bij een gebrek aan vitamine C worden de klachten erger. Neem voor de zekerheid extra vitamine C in.

Drink voldoende water. Drink je dagelijks onvoldoende water, dan droogt de mond uit wat kan leiden tot klachten.


Oral Rinse Regular
Nieuw

Oral Rinse Regular

€ 14,95
Toothpaste Regular
Nieuw

Toothpaste Regular

€ 13,95