Top

5 Misverstanden over slechte adem

Misverstanden over een slechte adem

Misverstand #1 – Mensen die een slechte adem hebben poetsen hun tanden niet

Niet waar. Een slechte adem wordt meestal veroorzaakt door een bovenmatige hoeveelheid bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Deze bevinden zich vaak op de tong en achterin de keel. Zelfs mensen met een goede mondhygiëne kunnen hier last van krijgen. De mondproducten die je gebruikt kunnen hierbij een rol spelen. Poets je goed je tanden, maar heb je toch een slechte adem, dan kan het komen door een verkeerde tandpasta.

Wist je dat..?

Sommige tandpasta’s bevatten natriumlaurylsulfaat. Dit is een zeepachtige stof die flink schuimt, maar eigenlijk nauwelijks reinigt. Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat de stof onder meer aften kan veroorzaken.

Product tip:

The Breath Co. tandpasta en The Breath Co. mondwater zijn speciaal ontwikkeld om de nare geur van de adem tegen te gaan. Onafhankelijke studies hebben uitgewezen dat geen enkel middel zo goed of zo lang werkt als deze producten.


Misverstand #2 – Als een mondwater een brandend gevoel geeft werkt hij goed

Niet waar. Sterker nog, zo’n brandend gevoel is vaak een verkeerd voorteken. Meestal wordt dit gevoel veroorzaakt door de aanwezigheid van alcohol. Weliswaar doodt alcohol veel bacteriën, het droogt de mond ook uit en kan de gehele mondholte zelfs irriteren. Op de lange termijn kan dit juist leiden tot meer klachten, in plaats van minder.

Onderzoek van de Australian Dental Journal heeft een link aangetoond tussen mondwaters op alcoholbasis en mondkanker. Om meerdere reden kun je dit soort mondwaters dus beter vermijden.

Wist je dat..?

In sommige mondwaters is evenveel alcohol aanwezig als een shot wodka. Niet alleen is dat schadelijk, het kan er zelfs toe leiden dat je door een dergelijk mondwater positief scoort op een alcoholtest. Een voorbeeld van zo’n mondwater is Listerine.


Product tip:

De mondproducten van The Breath Co. bevatten geen druppel alcohol en geven geen brandend gevoel. In plaats daarvan wordt de natuurlijke kracht van zuurstof gebruikt om de schadelijke bacteriën en nare geur aan te pakken.


Misverstand #3 – Een nare geur komt vanuit de sinussen (neusholten)

Niet waar. De nare geur kan via de neusholten naar buiten komen, maar de bron zit elders. De belangrijkste locatie van stinkende bacteriën is op de tong en achterin de keel, waar ze zich het meeste thuis voelen. Neus-, keel- en mondinfecties kunnen de kans op groei van deze bacteriën vergroten.

Door de productie van slijm en snot kunnen de bacteriën beter groeien, omdat ze een grotere bron eiwitten tot hun beschikking krijgen. Wanneer de eiwitten worden afgebroken komt er sulfaat vrij, wat de nare geur teweegbrengt. 

Misverstand #4 – Een slechte geur komt uit de maag

Niet waar. Stel je voor dat je net een flinke maaltijd achter de kiezen hebt en even voorover buigt. Komt de maaltijd nu weer terug uit je maag? Uiteraard niet, want dankzij allerlei kleppen en spieren kan het voedsel normaal gesproken maar één kant op: omlaag door je spijsverteringskanaal. Een boer kan een nare geur hebben, maar dit is slechts een kortstondig stinkend gas en niet de oorzaak van een slechte adem.

Wist je dat..?

Een typisch ‘advies van oma’ is om peterselie te slikken om een vieze adem tegen te gaan. Het zou vieze geurtjes opnemen en ervoor zorgen dat je niet meer uit je mond stinkt. Helaas, het is een fabeltje. De geur zit in de mond, niet de maag en peterselie kan hier niet of nauwelijks iets tegen doen.


Misverstand #5 – Je kunt de geur van je adem checken door in je handen te blazen

Niet waar. Het zou mooi zijn natuurlijk, maar helaas wennen je geurzintuigen al snel aan een geur die constant aanwezig is. Over het algemeen ben je je daarom niet bewust van je eigen lichaamsgeuren. Dit is een evolutiemechanisme waardoor we sneller geuren van buitenaf (en daarmee potentieel gevaar) herkennen. 

Wist je dat..?

Je kunt je eigen adem niet ruiken door simpelweg in je hand te blazen. Het enige dat je gaat ruiken is de geur van je hand.