Top

Onstoken tandvlees

Tandvleesproblemen, een slechte adem en de algehele gezondheid 

Tandvleesontstekingen, ook wel bekend als gingivitis of parodontitis (ernstige vorm tandvleesontsteking), is vervelend maar veelvoorkomend. Onbehandeld kan de ontsteking zich verspreiden naar andere structuren in de mond, waaronder het bot. Doorgaans liggen bacteriën ten grondslag aan de ontsteking. Deze bacteriën bevinden zich bijvoorbeeld in tandplak en penetreren het tandvlees, waarna ze een ontsteking veroorzaken.

Bij een beginnende tandvleesontsteking wordt gesproken van gingivitis. Hierbij is het tandvlees donkerrood, enigszins gezwollen en zal het vrij snel bloeden bij het poetsen, stoken of flossen. Gingivitis kan vrij makkelijk behandeld worden. Vaak is goed poetsen, stoken en flossen voldoende. Blijft het onbehandeld, dan kan de situatie verergeren en overgaan op parodontitis. 


Is er een vrij ernstige tandvleesontsteking, dan spreken we van parodontitis. Hierbij is de ontsteking dieper doorgedrongen in het tandvlees, wat onder meer leidt tot het terugtrekken van tandvlees, waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen. Dit is in principe onomkeerbaar en kan leiden tot gevoeligheid van de tanden en zelfs tanduitval. De ontsteking kan overslaan op het bot, waarbij zeer ernstige ontstekingen kunnen optreden.

Wist je dat..?

Een slechte adem kan leiden tot een tandvleesontsteking. De adem bevat sulfaten, die geproduceerd zijn door de stinkende bacteriën. Deze sulfaten vergroten de kans op een ontsteking. Een ontsteking ontstaat vaak dus pas nadat er al een slechte adem is, in plaats van andersom.


De relatie tussen een slechte adem en tandvleesontstekingen

Ontstoken tandvlees bloedt sneller dan gezond tandvlees. Dit bloed zit vol voedingsstoffen, die bacteriën in de mond maar al te graag gebruiken om te groeien en vermenigvuldigen. Dit kan weer leiden tot ongebreidelde groei van de verkeerde bacteriën, die vieze gassen en stoffen uitstoten. Vervolgens kan dit de ontsteking nog verder verergeren, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Bloedend tandvlees: een serieuzer probleem dan gedacht

Bloedt het tandvlees, dan zijn er dus openingen met de bloedbaan aanwezig. Het risico bestaat dat via deze wondjes bacteriën en andere toxines binnenkomen. Zitten deze in de bloedbaan en worden ze niet op tijd aangepakt, dan kunnen ze ernstige problemen veroorzaken.

Op deze wijze is het mogelijk dat ontstoken, bloedend tandvlees een sterkere invloed kan hebben op de algehele gezondheid dan je misschien zou denken. Het is dan ook belangrijk om regelmatig een tandarts te bezoeken en de gezondheid van het gebit in de gaten te houden.

Product tip:

Gingivitis, het beginstadium van een tandvleesontsteking, is nog prima omkeerbaar. Zorg ervoor dat de toestand goed wordt aangepakt, zodat ernstigere ontstekingen voorkomen worden.

Gebruik de mondproducten van The Breath Co. om met behulp van zuurstof de schadelijke bacteriën aan te pakken, zodat je geen last krijgt van ontstekingen en een nare adem.