Top

Droge mond

Het belang van speeksel

Speeksel is enorm belangrijk voor de algemene gezondheid. Het vormt een natuurlijke verdediging tegen vijandige micro-organismen die via de mond binnenkomen. De mond vormt één van de meest belangrijke ingangen voor bacteriën om binnen te komen, dus moet ook goed beschermd worden. 

Bij een droge mond is er minder speeksel en dus minder verdediging aanwezig, wat het eenvoudiger maakt voor bacteriën, maar ook virussen om je lichaam binnen te dringen. Dit kan leiden tot problemen in de mond, maar soms ook dieper in het lichaam.

Een belangrijke reden waarom speeksel je beschermt, is zuurstof. In speeksel zit zuurstof, wat met name de groei van anaerobe bacteriën onderdrukt, die zich het meest thuis voelen in zuurstofarme omgevingen. Met een gezonde speekselproductie is de kans een stuk minder groot dat je problemen ontwikkelt in de mond als gevolg van bacteriën.

Speeksel heeft overigens nog veel meer functies. Zo bevat het enzymen die helpen bij de vertering van voedsel en dragen ze bij aan het behouden van de juiste zuurgraad in de mondholte. Kortgezegd: speeksel is van een enorm groot belang in de mond.

Dit is waarom je een droge mond krijgt

Er kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen aan een droge mond. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de mond droog wordt, simpelweg omdat de productie achteruitgaat. Deze achteruitgang begint vaak serieuze vormen aan te nemen rond het veertigste of vijftigste levensjaar, hoewel het nog prima behandelbaar is.

Naast leeftijd, kunnen ook medicijnen een droge mond veroorzaken. Met name anti-histamines, die voor worden geschreven bij allergische reacties, zijn hier berucht om. Andere stoffen die een uitdrogende eigenschap hebben zijn alcohol en koffie, maar ook veel praten en zenuwen.

De rol van medicatie bij een droge mond

De mogelijke rol die medicatie speelt bij het ontstaan van een droge mond wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Bijzonder veel medicijnen kunnen bijdragen aan een droge mondholte: zo’n 75% van alle medicijnen die op recept worden verkregen noemen een droge mond als mogelijke bijwerking.

Ook sommige medicijnen die je gewoon in de drogist kunt kopen kunnen soms een droge mond veroorzaken, waaronder het veelgebruikte imodium. 


6 Effectieve manieren om een droge mond te vermijden

Het is nooit mogelijk om de kans op een droge mond tot een nulpunt te brengen. Soms moeten we bijvoorbeeld nou eenmaal medicijnen nemen die de droogheid veroorzaken. Wel zijn er voldoende manieren om de droge mond zo veel mogelijk te voorkomen.

Acht glazen water per dag. Genoeg water drinken wil er voor veel mensen nog wel eens bij inschieten. Drink acht glazen water per dag om de mond gehydrateerd te houden.

Harde mondsnoepjes. Zuig op harde mondsnoepjes (zonder suiker!), om de speekselproductie flink te stimuleren. Zachte snoepjes zijn te snel op om een wezenlijke invloed te hebben.

Geen mondproducten met alcohol. Mondproducten op basis van alcohol zijn veel te agressief en op de lange termijn zelfs schadelijk. Ze verstoren de balans en drogen de mond uit.

Geen zepen in tandpasta. Sommige tandpasta’s bevatten een zeep dat schuimt en je het gevoel geeft dat je de mond goed reinigt, maar in de praktijk juist uitdrogen en zo schade veroorzaken. Vaak gaat het hierbij om natriumlaurylsulfaat.

Niet roken. Roken droogt de mond uit. De beste manier om dit te voorkomen is simpelweg te stoppen met roken.

Veel praten? Glas water! Moet je bijvoorbeeld voor je werk of studie veel praten, zorg dan dat je altijd water bij de hand hebt. Zeker bij zenuwen vergeet je vaak te slikken of even pauze te nemen, waardoor je mond snel uitdroogt. Af en toe een slokje water voorkomt dit.


Hier moet je op letten wanneer je mondsnoepjes koopt:

Suikervrij. Het eerste en belangrijkste punt. Suiker in een mondsnoepje is een rood licht.

Xylitol als zoetstof. Xylitol is een zoetstof die bovendien positieve invloeden lijkt te hebben op het voorkomen van gaatjes. Een perfect alternatief voor suiker dus.

Harde snoepjes. Kies idealiter voor harde snoepjes waar je even op moet zuigen. Dit stimuleert de speekselproductie en daarmee de natuurlijke bacteriebestrijding.

Anti-bacteriële stoffen. Sommige snoepjes bevatten natuurlijke anti-bacteriële stoffen, zoals dropwortel en kruidnagel.

 

Product tip:

De mondsnoepjes van The Breath Co. stimuleren de speekselproductie en gaan op deze wijze een droge mond goed tegen. Ze zijn volledig suikervrij, zodat je bacteriën niet de kans geeft om zich te voeden aan het snoepje. Neem ze mee op je werk, tijdens het winkelen of in de auto en krijg nooit een droge mond.

Oral Rinse Regular
Nieuw

Oral Rinse Regular

€ 14,95
Toothpaste Regular
Nieuw

Toothpaste Regular

€ 13,95