Top

Tonsilstones - Amandelstenen | The Breath Co.

Invloed van amandelstenen op de adem

Amandelstenen zijn ophopingen van voedselresten, dode bacteriën, dode cellen en afvalproducten van bacteriën. Deze bevinden zich meestal, zoals de naam al doet vermoeden, in de crypten van de amandelen, kleine inkepingen achterin de mond. 

 

Amandelstenen zijn wit of geel en enigszins zacht. Soms komen ze uit zichzelf los en heb je een brokje op de tong. Amandelstenen kunnen flink stinken, omdat het in feite rottend afval is. Mensen waarbij de amandelen verwijderd zijn zullen in principe geen last krijgen van amandelstenen

 

Oorzaak amandelstenen

De amandelen zitten in de keel om afval en indringers uit de lucht te filteren tijdens het ademen. Ze staan in nauwe verbinding met lymfevaten, waarin witte bloedcellen zitten die indringers kunnen aanpakken. 

Hoewel amandelen nuttig zijn, gaat het in de praktijk nog wel eens mis met deze orgaantjes. Ze vangen ook veel stofjes op die niet perse schadelijk zijn en raken redelijk snel ontstoken. Daarom worden ze soms verwijderd. Het lichaam kan prima omgaan met de afwezigheid van de amandelen. Raken ze niet ontstoken, dan hoopt er vaak wat afval op tussen de amandelen.

Product tip:

Amandelstenen zijn vanwege de geur en soms ook het gevoel erg vervelend. Gelukkig zijn ze ook redelijk makkelijk te verwijderen. Met The Breath Co. mondwater kun je ze vrij makkelijk oplossen en wegspoelen.

Het ontstaan van de witte brokjes kun je tegengaan door het mondwater dagelijks te blijven gebruiken en je tanden te poetsen met The Breath Co. tandpasta. Ga liever niet met een tandenstoker of wattenstaafje in de amandelen prikken, omdat de kans op ontstekingen relatief groot is.